Tovább nő az élelmiszerek reálára, vagyis fogyasztói kosárban való részesedése a következő években. Ez derül ki az OTP Agrár szakértőinek véleménycikkéből, amely a termelői költségek és árak elemzése alapján született.
A klímaváltozás, a tömeges migráció, az állattenyésztést sújtó pandémia (a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis), a Covid-19 járvány, az energiaválság és az orosz-ukrán konfliktus hatására globálisan nőtt az élelmezésbiztonság kockázata és az élelmiszerek ára.
Utoljára az Egyesült Államokból induló ingatlanpiaci válság okozott jelentős élelmiszerár-növekedést, ami 2008-ban, illetve 2011-ben érte el a csúcsát, és a Távol-Kelet – India, Kína – fogyasztásnövekedése, valamint a kukoricakínálat bioetanol-gyártás miatti szűkülése is gerjesztette.
A 2011 utáni közel tíz év a konszolidáció jegyében telt, a kereslet-kínálati egyensúly, a nyugodt piaci környezet az…