Napjainkban a gazdálkodás körülményei nem mondhatóak könnyűnek, ráadásul kiszámíthatatlanul gyorsan változnak. Ilyen körülmények között felértékelődnek a termelés biológiai alapjai, a reálfolyamatok hatékonyságának növelése pedig javítja a gazdaságosságot, válság esetén a talpon maradás esélyét.
Köztudott, hogy a húsmarhatartásban az egyetlen termék a borjú, így alapvető cél adott tehénlétszám mellett a lehető legtöbb és legnagyobb súlyú borjú leválasztása, értékesítése/hizlalása a lehető legkevesebb takarmánnyal. Ezt sok tényező befolyásolja: vemhesülés, borjúkiesés választásig (vetélés, holtellés, borjúelhullás), takarmányértékesítő képesség és környezeti tényezők (legelő minősége stb.). Cikkünkben a takarmányértékesítő képességet és a termékenységet mint a vemhesülés alapkövét járjuk körül.
Jó takarmányértékesítés
A takarmányértékesítő képesség 1 kg…