A Csíki Sörgyárban megismerkedhetnek az érdeklődők a különböző sörök készítésével, a gyümölcsös sörökkel és a sörpárlatokkal is.
Így készül a sör…
A sör négy alapanyagból készülhet: víz, maláta, komló, élesztő. A víz adott a sörgyárban a maláta Szlovákiából, Dunaszerdahelyről érkezik. A komló pedig Segesvárról kerül ide már pelletesített formában.
A gyártás megkezdésekor először roppantják a malátát, nem darálják, vagy őrlik, mert lényeges hogy a külső héj egyben maradjon, mivel ez a szűrési folyamatban játszik majd fontos szerepet.
A második lépés a cefrézés, ekkor a roppantott malátát vízzel keverik össze, majd 82 fokig lépcsőzetesen melegítik. A malátában lévő enzimek a keményítőt cukorrá alakítják, az élesztő később ebből készít majd alkoholt.
A következő lépés a szűrés, a maláta szilárd anyagai leülepszenek a tartály aljára, és természetes szűrőként…