Az organikus, avagy biogazdálkodás sokkal jobb hatással van az élővilágra, mint a hagyományos nagyüzemi termelés, melyben rengeteg kemikáliát, növényvédő szereket alkalmaznak. Azonban eddig keveset tudtunk arról, hogy az organikus gazdálkodásra való átállás időszaka hogyan hat a környezetre.
Három egyetem közreműködésével készült az a tanulmány, mely ezt az időszakot vizsgálja. A Bristoli, Göttingeni és Exeteri Egyetemek közösen figyelték meg Cipruson a citrus-féléket termelő gazdaságokban élő rovarevő denevérek populációit. Az eredmény meglepő volt:
az épp átmeneti időszakban lévő gazdaságokban a vizsgált négy fajból háromnak kisebb volt az aktivitása, mint a hagyományosan kezelt ültetvényeken
– számol be a kutatásról a Phys.org.
Azonban a már organikus gazdálkodásra átállt és bejáratott ültetvényeken növekedett ez az aktivitás – ami arra utal, hogy kis késéssel valósul meg a leggyakoribb…