A Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében rendezték meg a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán a Bor és egészség konferenciát a Bor és Piac magazin szervezésében. Az alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatokat nem tagadva arról beszéltek az előadók, hogy a mérsékelt, rendszeres borivásnak kedvező élettani hatásai vannak.
Magyarországon az 1980-as években Kállay Miklós kezdte a bor élettani hatású vegyületeinek vizsgálatát, kezdte előadását Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE intézetigazgatója, aki folytatja ezeket a kutatásokat. A borban cukrok, alkohol, szerves savak, biogén aminok, egyszerű fenolok és flavonoidok, valamint sikiminsav található. Ez utóbbi azért érdemel különös figyelmet, mert mint bebizonyosodott, hogy gátolja a vírusok terjedését, például madárinfluenza ellen is hatásos.
A borban lévő cukor nem számottevő mennyiség,…