Az agyunk egészségéért való táplálkozás nem újdonság. Már a 70-es években is támogatták az omega-3 fogyasztását az agy egészsége érdekében, és a szerotonin-termelés körüli legújabb kutatásokból kiderült, hogy a fehérjében gazdag ételek, például a tojás pozitív hatással van a hangulatunkra.
Ha a mentális egészségünk érdekében étkezünk, ne hagyjuk figyelmen kívül a növények előnyeit sem. Nemcsak azért, mert fontos rostokat tartalmaznak, hanem fitonutrienseket is.
„A fitonutriensek olyan vegyületek, amelyek csak növényi eredetű élelmiszerekben találhatók meg”
– magyarázza James Vickers, a Vitality táplálkozási szakértője. „Olyan vegyületek tartoznak ide, mint a karotinoidok, polifenolok, rezveratrol és izotiocianátok, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és teákban.”
Milyen előnyei vannak a fitonutrienseknek az agyra nézve?
„A fitonutriensek…