Az EU hatóságok nem látnak problémát a glifozát engedélyének meghosszabbításában. Viszont Németország tervezi annak tiltását. Kérdés, hogy ez jogilag érvényes lehet-e majd?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy tűnik, nem aggódik a glifozát engedélyének meghosszabbítása miatt. Júliusi közleményük szerint „nincsenek kritikus problémás területek”. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) már tavaly arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem minősül rákkeltőnek vagy genetikai károsítónak. De hozzátették, hogy az adatok hiányosak, többek között a fogyasztói kockázat tekintetében.
Ugyanakkor a glifozát biodiverzitást érintő kockázatait összetettnek minősítették, de szerintük óvintézkedésekkel ezek a veszélyek csökkenthetők.
Az EU Bizottság és a tagállamok számára a fent nevezett hatóságok kiértékelései adják az alapot a döntéshez, hogy a glifozát ez év decemberében…