A magyar malomipar a hazai élelmiszeripar egyik legfontosabb ágazata, amelynek fejlődése a XIX. század második felétől indulhatott meg. Ugyan malomipari termékek már korábban is elérhetőek voltak, viszont nagyrészt háztáji feldolgozásban készültek. Budapest a XIX. század végére Európa legnagyobb malomipari központjává nőtte ki magát, a világranglistán pedig Minneapolis után a második lett. A Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közleményéből az is kiderül, hogyan hatott az infláció a magyar pékárukra, például mennyivel fizetünk most többet egy kakaós csigáért, mint tíz évvel ezelőtt. De arra is kitérnek, hogy magyar termékeket ropogtatnak például Kuvaitban, Izraelben és az Egyesült Arab Emírségekben is. És elmagyarázzák, miért okoz problémát az ukrán gabonaáradat az Európai Unióban.
A hazai ipar a XIX. század második felétől kezdett dinamikus növekedésnek, így a hagyományosnak…