Engedj haza Kadarka! – csaknem fél évszázada egy hangulatos budai borozóban egy kis tábla felirata így figyelmeztette a vendégeket, hogy előbb-utóbb ideje lenne hazamenni. Abban az időben vélhetően nem volt olyan kocsma Magyarországon, ahol ne szerepelt volna az italok között a legnépszerűbb hazai bor, a Kadarka.
Aztán változtak az idők, s ma már nehéz a hatalmas borkínálatban a régi kedvencre bukkanni, pedig a borízlés éppen olyan tulajdonságú vörösborokat kedvel, amit ez a fajta képvisel: friss, gyümölcsös illat és aroma, egyedi, fajtajelleges karakter. Hová lett a Kadarka?
A hagyomány úgy tartja, hogy a török elől menekülő balkáni népek hozták Magyarországra a Kadarkát. Hogy pontosan mikor, arról megoszlanak a vélemények, ám az biztos, hogy a filoxéravész után vált az ország vezető szőlőfajtájává. Ennek az is oka volt, hogy a pusztító járvány miatt a károsítónak ellenálló síkvidéki, homokos talajú…