A meszezés megvéd a tavaszi fagytól, ráadásul a ráérős téli hónapokban is végezhető munkafolyamat. Fontos előny, hogy a rovarok és a gombák elpusztulnak a mészréteg alatt. A mésztejet egy 10-12%-os szuszpenzióban gombaölő szerként és sebgyógyító anyagként is használják a kertészek. Meszezésre legjobb a 5-8%-os mésztej, amely úgy állítható elő, hogy egy rész oltott mészhez nyolc rész vizet adnak, majd hosszan keverik. Alkalmanként csak annyi mésztejet érdemes keverni, amennyire aznap szükség van. A kikevert mésztejet legalább két órán keresztül hagyni kell pihenni. További részletek a cikkben.
A meszezés egyik előnye az, hogy ha a tavasszal gyorsan kihajtó kajszi törzsét fehérre kenik mésztejjel, akkor az egyre melegebben tűző nap nem indítja be túl korán a tavaszi fejlődést és ennek következtében a tavaszi fagyok nem károsítják az érzékeny virágokat. A hátránya, hogy egy kicsit munkás…