A válságok szemmel láthatóan felértékelik az élelmiszert, ami jót tesz a mezőgazdaságból élőknek. Viszont az is kiderült, mennyire kiszolgáltatott a termelés az importnak. Az is világos, hogy az erőforrásszűke megtanít gazdálkodni a kevesebbel. Ez a fajta a tudás egyre nagyobb érték. Sajnos a képzés nem válságálló terület.

Többet ér az ennivaló
Egyre több elemzés lát napvilágot arról, hogy az élelmiszerek mostani drágulása nem átmeneti jelenség, az ennivaló tartósan felértékelődik a világban. (Legutóbb az OTP Agrár írt erről véleménycikkében.) Az önellátásra való képesség a világjárvány és a háború kapcsán is hangsúlyossá vált. Vagyis nem egyszerűen arról van szó, hogy mostantól több autót, chipet vagy kommunikációs eszközt kell gyártani ugyanannyi behozott élelmiszerért cserébe, hanem ad abszurdum kiéheztethetővé válhat az az ország,…