Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.
A felfedezést Dr. Chin Wong vezette az ANU-ról, és várhatóan az agrártudósok és a növénynemesítők segítségére lesz olyan élelmiszernövények létrehozásában, melyek jobban hasznosítják a vizet – írja a Phys.org.
A tanulmány társ-szerzője, Dr. Diego Marquez az ANU-ról elmondta, hogy az általuk feltárt folyamatnak jelentős hatása lesz a mezőgazdasági ágazatra, és olyan ellenállóbb növényeket alkothatnak a segítségével, melyek jobban elviselik az extrém időjárási eseményeket, beleértve a szárazságot is.
„A növények folyamatosan vizet veszítenek a ‘bőrük’ felszínén található pórusokon keresztül….