A talaj takarásnak számos előnye van kultúrnövényeink szempontjából is és munka szervezési okokból is. A takart talaj jobban tartja a nedvességet, azaz kevesebb öntözés szükséges, és a gyomoknak is fel van adva a lecke, hogy kikeljenek és életben maradjanak ilyen körülmények között.
A talaj takarása történhet mesterséges anyaggal, természetes anyaggal vagy akár élő anyag segítségével. A cél lehet a terület gyommentesen tartása, díszítés, vagy a talaj nedvességtartalmának megőrzése úgy, hogy a takarással csökkentsük a talajnedvesség kipárolgását. Vannak páraképzésre is alkalmasak takaróanyagok, emellett hő-visszatartásra, vagy fényvisszaverésre, a termés szennyeződősének magakadályozására használhatók is. Jó példa erre szamócánál a talajtakarás, ami megakadályozza a gyümölcs szennyeződését. Ez lehet fekete fólia, de korábban szalmát alkalmaztak, ami színének köszönhetően…