Kávé – egyféle ital számtalan lehetőséggel. A fő különbség az elkészítés módjában rejlik: presszó, filteres, french press, kotyogós, instant, és még több lehetőség. Mindegyik a maga módján egyedi berendezést, elkészítési időt, hőmérsékletet, nyomást, kávéőrleményt és vizet igényel.
Melyik a legerősebb főzet?
A kávé erősségét több dolog befolyásolja. Ha a koffein koncentrációt vesszük alapul, akkor a milligram/milliliter alapján (mg/ml) az eszpresszó a legkoncentráltabb, mely 4,2 mg/ml-t tartalmaz – írja a Phys.org. Ez nagyjából háromszor annyi, mint mondjuk egy mokka kávéfőzőn (kotyogóson) lefőzött, vagy épp a hidegen elkészített (úgynevezett cold brew), melyek átlagosan 1,25 mg/ml koffeint tartalmaznak. A french press típusú főzők esetében pedig az előző érték felével lehet számolni.
Nem véletlen, hogy az eszpresszó módszer az, mely a legtöbb koffeint képes kivonni a kávéból.
A legfinomabb…