A Max Planck Kémiai Intézet kutatói a növények illatát vizsgálva fedezték fel, hogy az egészséges és a beteg példányok illata különbözik. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudóscsoportja pedig a közelmúltban mutatta be azt a kisméretű tapaszt, amely már korai stádiumban utal arra, hogy a növényt káros hatás érte.
A Johannes Gutenberg Egyetemmel (JGU) együttműködve arra voltak kíváncsiak a Max Planck intézet kutatói, hogy a növények kémiai jellemzői, mindenekelőtt az illata utal-e az egészségi állapotukra.
Egy fiatal fenyőfa példáján a tudósok kimutatták, hogy a növény illatának úgynevezett királis jellemzője azonnal megváltozik, amint a növényi szövetek károsodnak: a stressznek kitett növények által kibocsátott illatanyagokban a királis formák aránya módosul.
Ez a közelmúltban bizonyított jelenség a jövőben felhasználható lenne akár a haszonnövények terméshozamának növelésére is, mivel…