A törpemalacokkal végzett kísérlet sikeresebb volt a szőlősorok között, mint a juhok és a libák alkalmazása. Egy francia szőlőültetvényen sikeresen használták az új-zélandi Kunekune sertést a tőkék körüli gyomtalanításban. A törpemalacok e fajtájának jellemzője a viszonylag nagy fej és a nyakizmok gyengesége. Jean-Etienne Bonnaire, a Bonnaire Champagne munkatársa, aki 2022. decemberben két sertéssel kezdte a kísérletet, azt is elmondta, miért fontos ez.
A gyenge nyak megakadályozza őket abban, hogy felnézzenek és lássák a szőlő szárát, amiről azt gondolhatnák, hogy érdemes lenne megkóstolni. Amiben igazán jók, az az, hogy megforgatják a talajt, illetve megkeresik a gyomok gyökereit, azokat a részeket, amelyeket más módon nehéz eltávolítani – idézte a connexionfrance.com anyagát a Blikk. Az első két malacka munkája annyira lenyűgözte a gazdájukat, hogy azóta további hat sertést is beszerzett…