Komoly kereslet lehet a nyomtatott halfilére, az első laborhal-filét egy izraeli székhelyű vállalat fejleszti. A fogyatkozó halpopuláció és a magas környezetvédelmi adók miatt kerülhetnek előtérbe a laboratóriumban termesztett halételek.
A Dalhousie Egyetem tanulmánya szerint 2048-ra gyakorlatilag eltűnhetnek a halak az óceánokból, ami a magas környezetvédelmi adók mellett várhatóan még tovább generálja majd a keresletet. Az első laboratóriumi körülmények között készült halfilé, amelyet 3D technikával nyomtattak jövőre kerülhet piacra Szingapúrban – írja az Euronews-ra hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Erre a termékre is igaz, hogy a sejttenyésztés még mindig nagyon drága folyamat, így az előállítás költségei egyelőre versenyképtelenek a hagyományos alapanyagból előállított termékekéhez képest. A Steakholder Foods úgy véli, hogy nyomtatott húsaik fenntarthatóbb…