A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak eredményei szerint a γ-amino-vajsav révén növelhető a pontytenyésztés intenzifikációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége is. A γ-amino-vajsav (GABA) egy nem-esszenciális aminosav, amely rendkívül fontos idegi ingerület átvivő anyagként működik a szervezetben, gazdasági állatok esetében pedig jótékony hatással van a növekedésre és az étvágyra is.
Az akvakultúrában történő haltermelés sikeressége nagymértékben függ a halbetegségek megjelenésétől, azok nem kívánt hatásaitól. A kórokozó mikroorganizmusok elterjedésének megakadályozása, kontroll alatt tartása érdekében azonban – a hagyományosan használt mesterséges gyógykészítmények, vakcinák alkalmazása helyett – egyre növekvő figyelmet kapnak a természetes immunstimulátorok. Ezek alkalmazásának…