A növényi étrend, így a növényi italok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és sokan környezetbarátnak is gondolnak, ám nem szabad elmenni amellett, hogy hiába gondolják egészségesnek és „zöldnek”, egyáltalán nem mentesek a környezeti terhelésektől. A rizs- és mandulaitalnak például magas a vízlábnyoma, messziről jön, így a kibocsátás sem elhanyagolható, illetva a mandulánál használt permetezőszerek ártalmasak a méhekre.
Általánosan elmondható, hogy termőföld-szükségletet tekintve jellemzően a tehéntej megtermeléséhez szükséges föld tizede elegendő volna a növényi italok előállításához. Bár trendszerűen nő a kereslet ezen termékek iránt itthon is, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felméréséből kiderül, hogy a terjedésük legfőbb hazai akadálya a magas ár és az alacsonyabb élvezeti érték az állati eredetű termékekhez képest. Jóllehet egyre…