A sarkantyúka: szép, finom és egészséges…Ez a csodaszép egynyári növény, amelynek szinte minden része ehető, elképesztően egészséges, sőt, még a bio kerti kultúra számára is áldásos hatású.
Könnyű volt meghódítania a kertbarátokat
A Peruból származó sarkantyúka (Tropaeolum majus) a XVI. században került Spanyolországba, majd meghódította egész Európát. Törpe (20- 30 cm), kúszó (3- 4 méteres), csüngő és tarka levelű fajtája (T. majus ’Alaska’) is van. Nedves, jó vízelvezetésű, középkötött, szegényes talajon (habár a homokos talaj nem tartozik a kedvencei közé), napos vagy félárnyékos helyen él szívesen. A fagyveszély elmúltával helybe vethető.
Júniustól a fagyokig hozza sárga, narancs, piros illetve bordó színű, trombita alakú virágait és a nyár folyamán meghökkentően dús levéltengerrel képes beborítani a rendelkezésére álló területet.
Dekoratív és ízletes
Zsázsára…