„Az összesen 250 vizsgált termékben, köztük 153 féle kenyérben és 97 féle péksüteményben, a termékek mindössze 32%-a készült igazolhatóan Ausztriából származó gabonából. Összesen 58%-ban, azaz ötből három terméken egyáltalán nem volt feltüntetve az eredet” – mondja Elisabeth Wolff bécsi gazdálkodók szövetségének igazgatója és szövetségi tanácsos.
A szupermarketek és diszkontok önkiszolgáló boltjaiból, kenyérpultjaiból a vizsgált termékek 32 százalékánál sikerült meghatározni az eredetet és azonosítani a származási országot, Ausztriát. A termékek további hét százalékánál egyértelműen kiderült az alapanyagok uniós származása, a többiről nem derült ki kellőképpen.
A gabona önellátási foka Ausztriában 94%. – Kérdéseket vet fel ezután, miként fordulhat elő, hogy még minden harmadik kenyér és minden harmadik zsömle sem készült kimutathatóan…