A bürokrácia minden bizonnyal számos esetben megnehezíti a mindennapjainkat, mégis nélkülözhetetlen része az életünknek.
A rendeletek általában hosszan, olykor bonyolultan írják le a követelményeket, éppen ezért döntöttem amellett, összefoglalom, mely lépcsőfokok vezetnek el a kistermelői tevékenység, vagyis a sajtkészítés megkezdéséig, illetve milyen – akár mások számára is hasznos – praktikus megoldásötleteket alkalmaztam a megvalósítás során.
Kistermelőként alapvető feltétel, hogy csak saját állatokkal megtermelt tej – és az abból előállított tejtermék – értékesíthető, így egyértelmű, hogy minimum egy tehén legyen a tulajdonunkban. De szarvasmarhát csak az őstermelői igazolvány kiváltását és szarvasmarha tenyészetkód igénylését követően vásárolhatunk.
Az állatorvosi bizonyítvány és az állathoz tartozó marhalevél segítségével írathatjuk a nevünkre a tehenet az ENAR-felelős…