A magyarországi földterületek közel 70%-a mezőgazdasági hasznosítású, így a termőföld, valamint a a talaj nemcsak környezeti erőforrás, hanem fontos gazdasági tényező is. Termőképességét megvédhetjük, de akár javíthatjuk is. A talajjavítás elvégzése után csökkennek a technológiai költségek, nő a hozam és javul az előállított termékek minősége is. Az alábbiakban a talajvédelem legfontosabb, Dr. Stefanovits Pál által megfogalmazott szabályit olvashatják.
Ne foglaljon el a természettől több és jobb földet, mint amennyi okvetlenül szükséges!
A víz- és a szélerózió, az elsivatagosodás, a városok, ipatelepek, utak terjeszkedése miatt évente 50 ezer hektárral csökken a mezőgazdasági terület a világon. Európában, csak az úthálózat és a települések terjeszkedése miatt óránként 11 hektárral kevesebb mezőgazdasági terület marad.
