A madárinfluenza és a költségnövekedések visszavetették a hazai baromfitermelést, azon belül pedig a víziszárnyasok kerültek padlóra. A visszaesés vélhetően folytatódik, a mértéke megjósolhatatlan.
Május végéig összesen 12 százalékkal csökkent Magyarországon a baromfihús-előállítás az egy évvel korábbihoz képest – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója. Élősúlyban számolva a csirkénél viszonylag szerény, 3,3 százalékos volt a csökkenés, a pulykánál ugyanakkor szintén minimális, 2 százalékos mértékben nőtt a produktum, de a víziszárnyasoknál már nagymértékű visszaesést mértek.
Ez a hízott libánál 38 százalékos volt, a hízott kacsa esetében pedig egészen extrém módon a tavalyi termelés háromnegyede esett ki.
A pecsenyekacsa esetében szintén drasztikus, több mint 40 százalékos volt a kiesés. Mindez pedig azért történt, mert a…