„A jó tojás titka a takarmányozásban, a megbízható helyről származó gabonában és egyéb szükséges kiegészítőkben rejlik. Ha a tyúkokat megfelelően etetik, akkor kiváló minőségű tojásra számíthatunk a fészekben, márpedig a vásárlók egyre inkább az ilyet keresik” – mondja Horváth Zoltán, aki a Vas megyei Bögötön gazdálkodik.
A családi gazdaságot hét esztendővel ezelőtt indították el a faluban, és nemrég a húsáruk készítésébe is belevágtak. Ennek ellenére, mint a gazda megjegyezte, továbbra is a tojás az elsődleges.
– A több száz tojótyúk mellett sertést is tartunk. Eleinte nem volt ennyi tyúk, csak magunknak tartottuk őket, de persze a tojásukért is. Aztán egyre jobban megtetszett ez a munka, az eredménye, és elkezdtem növelni az állományt – elevenítette fel a kezdeteket.
– A tojótyúktartás, a tojás kezelése napi munkát igényel, évi 365 napot vesz igénybe, ráadásul mindből az egészet….