A dél-franciaországi Toulouse-ban megrendezett 2021-es Európai Cirokkonferencián Patrice Jeanson a LIDEA, Magdalena Buschmann a KWS és Joël Alcouffe az RAGT részéről tartott bemutatót a főbb európai vetőmagcégek cirokfajtakínálatáról. A szakértők szerint a gabonatermesztés és az értéklánc javítása érdekében a fajtaszelekció során számos paramétert kell figyelembe venni. Ezeknek a feltételeknek igyekeznek megfelelni a ciroknövények fejlesztése során.
A fő cél a gabona minőségének általános javulása – írta a Sorghum ID. A gabona minőségének javítása érdekében a nemesítési folyamat három alapvető fontosságú elemet vesz figyelembe: a tanninmentességet (a fajta engedélyezéséhez 0,3%-nál alacsonyabb tannin-tartalom szükséges), a magasabb fehérjetartalmat és a cirok jobb emészthetőségét, ami lehetővé teszi a cirok eredményesebb felhasználását az élelmiszeriparban.
