Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.
Ez az egysejtű mikroorganizmus – amelyet mindössze egy faforgácsból nyertek – volt annak az elixír receptnek a kulcsa, amelyet először 1566-ban főzött Quitóban Jodoco Ricke flamand származású ferences szerzetes, aki a történészek szerint a mai ecuadori fővárosba hozta be a búzát és az árpát.
„Nemcsak egy biológiai kincset találtunk, hanem egy olyan élesztő 400 éves háziasítási munkáját is, amely valószínűleg egy chichából származik, és amelyet a helyi környezetből gyűjtöttek” – mondta Carvajal.
A Chicha Latin-Amerika erjesztett (alkoholos) vagy nem erjesztett itala, amely az Andok és Amazónia régióiból származik.
Mind a spanyol hódítás előtti, mind a spanyol…